مو از پروتئینی به نام کراتین تشکیل شده است. در تمام پوست سر و پوست بدن ما فولیکولهای مو وجود دارد (به جز کف دست و کف پا) که سلولهای مو را تولید میکنند. مو همواره در حال رشد است زیرا سلولهای قدیمی مو توسط سلولهای جدیدی که مرتباً تشکیل میشوند به بیرون رانده میشوند و به این صورت مو بلند میشود. بنابراین سطح مو از سلولهای کراتینه مرده تشکیل شده است. معمولاً پوست سر یک انسان سالم حدود 100،000 تا 150،000 تار مو دارد. رشد متوسط مو در حدود ½ اینچ در ماه است. هر رشته مو دارای یک چرخه زندگی است و در نهایت میریزد. از دست دادن روزانه حدود 100 تار مو طبیعی است. زیرا که موهای از دست رفته معمولاً با موهای جدید جایگزین میشوند. اما ریزش مو اگر ارثی باشد شامل الگوی ریزش مو برای بانوان و آقایان است.
ریزش مو ارثی
بیماری ریزش مو میتواند یک بیماری ارثی باشد که از طریق ژنها از نسلی به نسل دیگر منتقل شود و بیشتر از زنان بر مردان تأثیرگذار است. وقتی این ریزش در مردان رخ میدهد آن را با اصطلاح “ریزش مو با الگوی مردانه” مینامند و وقتی در خانمها اتفاق میافتد آن را “ریزش مو با الگوی زنانه” مینامند.
***بررسی 5 علت اصلی ریزش مو و روش درمان آن***
الگوی ریزش مو مردانه
مردانی که از آلوپسی آندروژنیک رنج میبرند در نوجوانی یا حدود 20 سالگی موهای خود را از دست میدهند. در این حالت خط مو در حال عقب رفتن است. موها از قسمت جلوی پوست سر و تاج سر (راس) دچار ریزش میشوند و از بین میروند. عمدتا ژنتیک و هورمون مردانه، تستوسترون در طاسی الگوی مردانه نقش دارند.
ریزش مو با الگوی مردانه را میتوان طبق مقیاس نوروود به 7 مرحله تقسیم کرد.
مراحل زیر نشاندهنده الگو و شدت طاسی سر است.
مرحله 1: میزان ریزش مو قابل توجه نیست و عقبرفتگی خط رویش مو به وضوح مشخص نیست.
مرحله 2: خط رویش مو در اطراف دو شقیقه پیشانی کمی فرو رفته (به طرف وسط سر) است. این نشاندهنده خط رویش موی بالغ و یا همان موهای قبلی است.
مرحله 3: ریزش مو از نظر بالینی در این مرحله قابل توجه است. عقبرفتگی خط رویش مو بهطور قابل توجهی در رستگاه عمیق است. خط رویش مو بهصورت الگوی M ، V یا U به نظر میرسند. این ناحیه از سر که دچار ریزش شده است میتواند دارای چند رشته موی نازک یا کاملاً طاس باشد.
مرحله 3.1: طاسی قابل توجهی در تاج سر (راس سر) وجود دارد. خط رویش مو روی شقیقهها هم دچار ریزش میشود.
مرحله 4 : پوست سر در قسمت روی راس سر کم و یا کاملا طاس به نظر خواهد رسید. در این مرحله میزان ریزش در خط رویش مو روی شقیقهها قابل توجه است.
مرحله 5 : طاسی در جلو و تاج سر نمایانتر است. نواری که این دو ناحیه را از هم جدا کرده هنوز وجود دارد ، اما در مقایسه با مرحله 4 این میزان باریکتر شده است.
مرحله 6: میزان نوار جداکننده این دو ناحیه ریزش مو، کم و کمتر میشود. بنابراین 2 ناحیه طاسی که تاج و راس سر هستند به هم متصل میشوند.
مرحله 7 : این مرحله شدیدترین مرحله است. یک نوار مو در پوست سر وجود دارد که دارای موهایی کم حجم است که به اطراف کنارههای پوست سر میرود.
ریزش موی الگوی زنانه
در زنانی که مبتلا به آلوپسی آندروژنیک میشوند، مناطق برجسته طاسی مانند مردان پدیدار نمیشود، اما کل سر، موهای خود را از دست میدهد. معمولاً کمپشتی موها پس از 40 سالگی مشخص میشود و بعد از یائسگی نیز بدتر میشود.
***بررسی علل ریزش مو در بانوان ***
چه زمانی باید ریزش مو را جدی گرفت؟
- وقتی فرد جوان است و ریزش مو قابل توجه است.
- وقتی ریزش مو شدید است.
- وقتی مضطرب هستید و دائماً نگران طاسی خود هستید.
- وقتی داروهای خانگی و محصولات OTC موثر نیستند.
- هنگامی که علائم سیستمیک مانند کاهش وزن، بیحالی، بدن درد، تب همراه با ریزش مو وجود دارد.
جلوگیری از ریزش مو
این نکات به شما کمک میکند تا میزان ریزش مو خود را کاهش دهید.
- یک رژیم غذایی متعادل، سالم و غنی از ویتامینها، مواد معدنی، پروتئینها و غیره بخورید.
- موهای خود را در زمانی که خیس هستند شانه نزنید.
- موها را به آرامی شانه کنید.
- موهای خود را نکشید و نپیچانید.
- پوست سر خود را تمیز نگه دارید.
- از مدل موهای محکم، حالت دادنهای مداوم با استفاده از مواد شیمیایی قوی، رنگ مو و غیره خودداری کنید.
- سیگار کشیدن را ترک کنید.
- از استرس خودداری کنید.
ریزش مو و تاثیر آن بر شخصیت افراد
ریزش مو میتواند ناراحتکننده باشد. برای بسیاری از افراد، مو قسمت مهمی از آنچه هستند را تشکیل میدهد و بر اعتماد به نفس آنها تاثیر بهسزایی دارد. اگر دچار ریزش مو شدهاید حتما با یک پزشک متخصص مشورت کنید و راهکار مفید و موثر را انتخاب و آن را درمان کنید.
***ریزش مو از منظر روانشناختی***
«جهان قلمرو زیبایی توست»
☎️ برای مشاوره تلفنی با کارشناسان موبا هماکنون اقدام کنید:
۰۳۱-۳۳۱۲۳
ساعات کار: همه روزه حتی روزهای تعطیل
از ساعت ۹:۰۰ صبح الی ۲۴:۰۰
?راههای ارتباط با موبا?
Website: muba.ir
Telegram: https://t.me/muba_ir
Instagram: https://www.instagram.com/muba_ir/ Aparat: https://www.aparat.com/muba_ir